Drónos permetezés szabályozása

 

 

Végéhez közeledik a drónos permetezés szabályozása. Hosszú volt az út de látni a fényt az alagút végén.

A jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek már teljes mértékben teljesíthetőek. A Nébih a növényvédelmi drónpilóták jegyzékét tette közzé honlapján. Az alábbiakban olvashatóak a drónos növényvédelemmel kapcsolatos jelenlegi helyzet és a legfontosabb információk.Magyarországon a jogszerű drónos növényvédelem szabályozási környezete már évek óta megvalósult a Nébih és az Agrárminisztérium közös munkájának köszönhetően, és teljes értékűnek tekinthető.

 

 

Permetező drónok engedélye.
Forgalomba hozatali engedély nélküli permetező drónokat nem lehet Magyarországon értékesíteni, megvásárolni vagy üzemeltetni. A permetező drónokat a gyártónak vagy forgalmazónak be kell jelentenie típusminősítési eljárásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE), hogy ezek a feltételek teljesüljenek. Jelenleg a termelők választhatnak a 17 engedélyes típus közül. A forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező permetező dróntípusok nyilvántartása folyamatosan frissül és elérhető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján („Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke”).

 

 

Biztosítás.
A megvásárolt permetező drónt regisztrálni kell a Légiközlekedési Hatóság elektronikus felületén. Emellett a drónnal végzett tevékenységekre felelősségbiztosítást kell kötni, hasonlóan a közúti közlekedésben résztvevő járművekhez.

 

 

Permetező drónpilóta lista.
Fontos előrelépés, hogy mostantól a jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek teljes mértékben teljesíthetőek. A Nébih közzétette a növényvédelmi drónpilóták nyilvántartását, amely folyamatosan bővül. A nyilvántartásba kerüléshez szükséges drónpilóta igazolvány és növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésének rendszerét már a hivatal alakította ki, amely hatékonyan működik. A drónpilóta vizsgája és az ahhoz szükséges képzés a Légiközlekedési Hatóság irányítása alatt zajlik. A Nébih által jóváhagyott képzőintézményekben elvégezhető az alapképzés, majd az akkreditált vizsgaközpontban kell sikeres vizsgát tenni a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzéséhez.

 

 

Növényvédő szerek.
Fontos megjegyezni, hogy drónnal csak olyan növényvédő szereket vagy növényvédelmi hatású készítményeket lehet kijuttatni, amelyek rendelkeznek erre vonatkozó engedéllyel. A légi vagy földi kijuttatásra vonatkozó általános engedély nem elegendő. Bizonyos engedélyezett szerek engedélykiterjesztését az engedélytulajdonosok már kérelmezték, és ezeket a kérelmeket jelenleg az illetékes hatóság bírálja el.

 

 

Hamarosan tehát elérhetőek lesznek a drónos kijuttatásra engedélyezett szerek és készítmények is.

 

 

 

Drónos permetezéshez engedély részletei ide kattintva érhető el.

Drón permetezés szabályozása ide kattintva érhető el.

 

 

Kapcsolódó jogszabályok: 
–    44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet 
–    az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény, 
–    a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet 

 

 

 

Drónos permetezés szabályozás
Drónos permetezés szabályozás

 

 

 

A permetezés fontossága

 

 

A permetezés rendkívül fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban és a növényvédelemben. A növényeket különböző kártevők, betegségek és gyomnövények támadhatják meg, amelyek jelentős károkat okozhatnak a terményekben. A permetezés célja, hogy megelőzze vagy csökkentse ezeknek a problémáknak a hatását, és biztosítsa a növények egészséges növekedését és terméshozamát.

Az alábbiakban bemutatom a permetezés fontosságát a mezőgazdaságban:

  1. Kártevők és betegségek elleni védelem: A permetezés lehetővé teszi a növények védelmét a káros rovarok, betegségek és gombák ellen. A megfelelő időben végzett permetezés segít megelőzni vagy csökkenteni ezeknek az organizmusoknak a populációját, így minimalizálva a terményekben okozott károkat.
  2. Gyomirtás: A gyomnövények versenyeznek a tápanyagokért és a vízért a termesztett növényekkel. A gyomirtószerek vagy gyomirtó permetezés segítségével hatékonyan lehet kezelni és ellenőrzés alatt tartani a gyomnövényeket, így biztosítva a termények megfelelő fejlődését és hozamát.
  3. Termésminőség javítása: A permetezés nemcsak a növények védelmét szolgálja, hanem közvetlen hatással van a termésminőségre is. A megfelelő növényvédelmi intézkedésekkel a permetezés segít megakadályozni a betegségek okozta termésromlást, és javítja a termények tápértékét, színét, ízét és megjelenését.
  4. Nagyobb terméshozam: Az optimális növényvédelem, amely magában foglalja a megfelelő permetezést, hozzájárul a nagyobb terméshozam eléréséhez. A kártevők, betegségek és gyomnövények elleni hatékony védelem segít maximalizálni a növények terméshozamát és gazdasági értékét.

Fenntartható gazdálkodás: A permetezés lehetővé teszi a fenntartható gazdálkodás elérését. A pontos célzott permetezés minimalizálja a környezeti hatásokat, például a vegyi anyagok túlzott felhasználását, a talajban.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük