Drón permetezés szabályozása Magyarországon!

 

 

Tudj meg többet arról hogyan is áll a drón permetezés szabályozása!
Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás a drónok használatára és a légterekre vonatkozóan. Több éve folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző területeken szabályozzák a drónok működési feltételeit, mezőgazdasági alkalmazását, a légtér szabályozását, biztonságát, adatvédelmét, személyiségi jogait, felelősségét és biztosítását.

 

 

Eseti légtér

 

A 1995. évi XCVVII. törvény szabályozza a pilótanélküli légijárművek helyzetét. Magyarországon  lakott területen belül csak eseti légtér megléte esetén lehet drónt működtetni, viszont lakott területen kívül az általános szabályok szerint nem kötelező eseti légtér igénylése a drónozáshoz. Eseti légtér engedélyt hivatalosan kell beszerezni. Az eseti légtér engedély benyújtható a Honvédelmi Minisztérium állami légügyi főosztályának, 3000 Ft illeték ellenében.
A légtérengedély szabályozása a 4/1998. (I.16) kormányrendelet, a 14/2000. (XI. 14) KöViMrendelet, valamint a 26/2007. (III.1) GKM-HM-KvVM együttes rendelet alapján történik.
Az engedélyt a tervezett repülés feladat előtt egy hónappal kell megigényelni. A jogalkotási folyamat rendkívül lassú emiatt nehézkes jelenleg bármely technológiába illeszteni. A repülésbiztonság, illetve légtérhasználati szabályok is akadályt jelentenek a gyakorlatias alkalmazhatóságban. Azonban a megkapott légtér engedély lejárati idejét meglehet hosszabbítani, amely bizonyos rugalmasságot jelent a műveletek elvégzéséhez.

 

 

Drón permetezés szabályozása
Drón permetezés szabályozása

 

 

 

 

Drón permetezés szabályozása

 

 

A drón permetezés szabályozással napi szinten alakul változik. Európai Unióban és így annak országaiban folyamatban van az engedélyezése. A kultikopter drónokat is légijárművek közé sorolja a direktíva. Magyarországot mezőgazdasági alkalmazásukra nincs jogszabályi háttér létezik egy 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet az erdő és mezőgazdaság légimunkavégzéséről.
E szerint Magyarország légterében mezőgazdasági légi járművel történő mező vagy erdőgazdasági célú növényvédő szerrel növényvédőszernek nem minősülő növényvédő hatású termékekkel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi vagy talajerőgazdálkodási tevékenységekre kell alkalmazni.

2020. évben a drónos permetezés EU-s és hazai szabályozása kidolgozása gőzerővel folyik. Amint megtörténik az EU szabályozás sürgetni fogják a magyar szabályok jogharmonizációját is.
A kijuttatás jellege és az állománytól számított magasság megegyezik a földi kijuttató eszközökkel azonban nem hagyományosan vett légi növényvédelmi jármű hazánkban.
Hazánkban a hagyományosan vett légi növényvédelm nagy múlttal rendelkezik viszont ezen jogszabály feltételei nem alkalmazhatók a pilóta nélküli gépekre.

Az Agrártárca közleménye szerint 2022. február 23-án hatályba lépet a légi permetezést szabályozó jogszabály módosítása. Az Agrárminisztérium az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve elősegítette a drónokkal történő növényvédőszer-kijuttatás jogi kereteinek megteremtését. Ennek célja, hogy az új, pontosabb és célzottabb légi permetezési technológia elérhetővé váljon a magyar gazdák számára.

 

Engedélyezés és bejelentés

  • Drónnal végzett mezőgazdasági repülés csak az a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásban szereplő személy folytathat. Ebben a nyilvántartásban csak az a személy kerülhet be aki a NÉBIH által kijelölt szervezetnél pilótanélküli légijárművek növényvédelmi alapképzést végzett, valamint a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványt megszerezte.
  • Légi permetezés – ahogyan eddig is – kijuttatási terv alapján lehetséges a kijuttatási tervet a tervezett első légi permetezés megkezdése előtt legalább 30 nappal a megyeikormányhivatal nak kell benyújtani.
  • Tevékenységet legkésőbb az azt megelőző munkanap délelőtt 9:00 óráig be kell jelenteni a kormányhivatalnak. A bejelentésnek tartalmaznia kell a drón üzembentartó LUC vagy műveleti engedélynek számát is.
  • Kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédőszer nek nem minősülő növényvédő hatású termék juttatható ki.

 

Drónos permetezéshez engedély ide kattintva

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük