A permetező drónok különbségei

 

 

A permetező drónok számos dologban eltérhetnek egymástól, mint például méretük, vagy programozhatóságuk, de még a felhasználásukban is lehetnek különbségek. Azonban vannak fontos kritériumok, amikben egyezni vagy legalább hasonlónak kell lenniük, illetve ezek közül a kritériumok közül többel rendelkezniük kell.
Gondolunk itt az automatizált működés, a permetszer terület arányos mennyisége, pontos helymeghatározás GPS vagy RTK rendszerek segítségével, Valamint nagyon fontos a permetlé porlasztása.
A DJI Agras T10-es drónunk óránként 6hektáros permetezésre képes.

 

 

 

A permetező drónok felhasználása

 

A permetező drónok felhasználási lehetősége leginkább a növénykondicionálás, valamint a növényvédő technológiák területén igényel kimagasló szakértelmet. A földi permetező feladatokat könnyedén kiválthatjuk a drónos permetezéssel. Én szeretek mindenkivel külön kalkulálni. A számok nem hazudnak. Nem nehéz kiszámolunk melyik permetezési fajta éri meg jobban.
Persze mindig kalkulálni kell az időjárással, területek jellemzőivel ezek a tényezők befolyásolhatják a munkát.

A mai napig sok kísérlet folyik a minél megfelelőbb és precízebb növényvédelmi kezelések kidolgozására. Megfelelő permetezésről akkor beszélhetünk a cseppszám 2db/cm2.
Gyakori a lombtrágya, műtrágya vagy növényvédőszer kijuttatás, kezelés különböző károsítók ellen.
Magyarországon elvégzett kísérletek során a kukorica kultúrnövényt tízszer kezelték és nem jutottak el a tápanyag kijuttatás határáig. Valamint a kezeletlen és a legtöbb kezelést kapó növény között 2.5 tonnás terméstöbblett keletkezett a kezelések miatt!

A hagyományos permetezőgépek nem használhatók kis területű földek, parcellák növényvédelmére.
A drónok talaj állapottól függetlenül a kisebb területeket is könnyedén bepermetezik.

 

Szántóföldi permetezés drónnal!

 

A hagyományos permetező gépek hektáronkénti lé mennyisége 150-400 liter míg a drónnal permetezés 5-20 literes hektáronkénti víz mennyiséggel is könnyedén kivitelezhető.
A pontos permetszer és víz bekeverési arányairól folyamatosan zajlanak a kísérletek, ami a drónnal való permetezést segítheti.

 

permetező drónok

 

Ültetvény permetezése drónnal!

 

Ültetvény esetében 300-1000 liter lémennyiséggel végzett kezelések is történhetnek hagyományos körülmények között, ezzel szemben drónnal akár 30 liter alá is csökkenthető a mennyiség. A fejlesztések az ültetvényben való drón használatot is célozzák.

 

permetező drónok

 

 

Permetező drón kisérletek, tények

 

Németországi szőlős permetezési kísérletek során a DJI drónok kitűnően vizsgáztak.
17-22 l/ha lémennyiséggel 6km/h óra sebeséggel haladva. Permetfedettség tökéletes volt a leveleken, valamint a légáramlatnak köszönhetően a permetcseppek az alsó levelekre is kitűnően eljutottak. Adott terület alacsonyabb lémennyiséggel történő kezeléséhez finomabb cseppméret szükséges. A finomabb cseppek a drón rotorjainak szelével jutnak ki a kezelendő felületre. forgószárnyas permetező drónok 6-8 rotorral rendelkeznek, melyek egyenletes lefele irányuló légáramot hoznak létre. Ez a légtömeg bevezeti a kijuttatott permetet a növényállomány belsejébe, ahol a kultúrnövény teljes magasságában egyenletes fedettség érhető el. Ezáltal a földi légrásegítéses szórókerettel ellátott permetezőgépekéhez hasonló alacsony szélérzékenységgel számolhatunk az alkalmazott kisebb lémennyiség esetében is. Az elsodródás veszélyét tovább csökkenthetjük szabályozott cseppképzésű szórófejek és adalékanyagok használatával.

 

A permetezőgépként használt drónoknak másik előnye a földi permetezőgépekkel szemben, hogy levegőből történő kijuttatás során nem okoz kárt a növényzetben és a talajban taposással, tehát nincs taposási kár. A taposási kár mértékének becslése is egyfajta számítási alap lehet, a drónos permetezés használata esetén.

 

Jelentős opció még, az előzetes terepfelmérést követően kialakítható, célzottan problémás terület kezelése, vagyis foltkezelés alkalmazása. A foltkezelést az egymással kommunikáló felvételező és munkavégző eszközzel egyszerűen és viszonylag gyorsan el lehet végezni. Illetve a nehezen hozzáférhető helyeken és kis területeken is bevethetőek a műszerek.

A jelenlegi akkumulátorok technológiája 20-35 perces repülést tesznek lehetővé. Egy 5-20 literes permetlétartállyal rendelkező drón esetében, egy akkumulátor általában 8-15 perc munkavégzésre képes, ami elegendő a tartály teljes ürítésére. A lemerült egységeket, aggregátor segítségével tudjuk tölteni, így biztosítva a folyamatos munkavégzést.

Fejlődő országokban a pilóta nélküli légi eszközökkel történő növényvédelmi kezelések javára írható, hogy az emberi tényezőt kikapcsolva a munkaminőség javul, megszűnik az átfedésekkel, kihagyásokkal végzett permetezés, illetve a táblaszélek fölösleges környezetterhelést jelentő kezelése.

Mégtöbb permetező drón

Drón permetezés ajánlat kérés

 

 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük