Abban szerintem mind egyetértünk, hogy minden dolgot, amihez anyagi ráfordítás szükséges, megelőzi egy számítás, amely rávilágit, hogy számunkra megéri-e foglalkozni azzal a dologgal vagy sem. Ilyen számítás alapvető a mezőgazdaságban, de az élet sok más szektorát is említhetnénk. Ezért is elengedhetetlennek tartom, hogy oldalamon részletesen írjak azokról szempontokról melyek megmutatják, hogy a drónos permetezés megtérülése egy természetes dolog.

 

 

Üzemanyag költség permetezésnél.

 

Egy valamire való traktor ha nagyon jószívűen is számolunk 5.5L gázolajat fogyaszt 1 hektár permetezése alatt. Muszáj kihangsúlyozni, hogy ez egy jó traktor fogyasztása. Valamint egy nagyon kedvező fogyasztás remélése.
Tehát a lényeg: 5.5*700 = 3850 Ft /hektár

Nem szabad elfelejteni, hogy ebben nincs benne az adott területre való kijutáshoz szükséges gázolaj fogyása, valamint a benzinkúthoz való eljutásnak a fogyasztása. Abban az esetben, ha ezt a plusz kettő körülményt is beleszámoljuk elég borsos összeg jöhet ki.

 

 

 

A traktor üzemyanyag-költségei nagyban függenek a traktor típusától, az üzemeltetés módjától, az üzemeltetés helyétől, az időjárástól és a felhasznált üzemanyag típusától. Általánosságban azonban a traktorok átlagos üzemanyag-fogyasztása körülbelül 10-15 liter/óra.

A traktor üzemanyag-költségét az alábbiak szerint lehet kiszámítani:

  1. Az óránkénti üzemanyag-fogyasztás meghatározása: A traktor típusától függően az óránkénti üzemanyag-fogyasztás általában 10-15 liter között van. Ezt az értéket megszorozzuk az üzemeltetési órák számával, hogy meghatározzuk az összesített üzemanyag-fogyasztást.
  2. Az üzemanyag árának meghatározása: A traktorok üzemanyagát általában gázolajjal töltik fel, ezért a gázolaj árát kell figyelembe venni. Az üzemanyag ára azonban változó, ezért fontos figyelemmel kísérni az árakat és az időjárási viszonyokat. Általánosságban az üzemanyag ára nagyobb mértékben változhat a hideg időjárás miatt, mivel az ilyen időjárási viszonyokban több üzemanyagot fogyasztanak a traktorok.
  3. A traktor üzemanyag-költségének kiszámítása: Az összesített üzemanyag-fogyasztást és az üzemanyag árát megszorozzuk egymással, hogy meghatározzuk a traktor üzemanyag-költségét. Az eredményt azonban tovább kell osztani az üzemeltetési órák számával, hogy megkapjuk az óránkénti üzemanyag-költséget.

A traktor üzemanyag-költsége tehát a traktor típusától, az üzemeltetés módjától és a használt üzemanyag árától függően változik. Az üzemanyag-költség figyelemmel kísérése és optimalizálása azonban segíthet csökkenteni az üzemeltetési költségeket és növelni a gazdaságosságot.

 

 

 

 

Permetező gép + traktor amortizáció

 

Mint minden használati gép, eszköz úgy a permetezéshez használt traktorok is amortizálódnak, nem is kicsit. megkérdezett gazdák, szerint hektáronként 2500 Ft amortizációval számolhatunk. Itt is fontos felhívni a figyelmet, hogy egy maximum 10 éves traktorról beszélünk. A régebbeik karbantartása több időt energiát, és legfőképp pénzt igényel.
A lényeg, hogy ha egy traktor amortizációja 1 hektáron 2500 Ft.

Permetező gép + traktor amortizáció

 

Az „amortizáció” egy gazdasági fogalom, amely az eszközök vagy javak időbeli értékcsökkenését jelenti. A traktor egy ilyen jav, amelynek értéke idővel csökkenhet használat, elhasználódás és elavulás miatt.

A traktor amortizációjának számításához az első lépés az eszköz élettartamának meghatározása. Ez a traktor típusától, mennyi ideig használják, és milyen körülmények között használják függ. A traktor élettartama általában 10-15 év.

Az amortizáció kiszámításához meg kell határozni a traktor éves értékcsökkenését. Ez az összeg a traktor összértékének és az élettartamának hányadától függ. Például, ha egy traktor értéke 100 000 dollár, és élettartama 10 év, akkor az éves értékcsökkenés 10 000 dollár.

 

 

 

Taposási kár

 

Elérkeztünk a leglényegesebb szemponthoz.
Előszőr is tisztázzuk mit értünk taposási kár alatt. A traktor, illetve az általa húzott pótkocsi kerekei által a növény kultúrában tett kár. Tehát az eltört meggyötrőt növény. Esetek túlnyomó többségében ezek a növények már nem fognak teremni, vagy ha mégis akkor sokkal gyatrább lesz rajta a termés.
Számszerűsítsük itt is a dolgot. Több gazda megkérdezésével kaptunk itt is egy számot, ami hektáronként 5000 forint. Ez nagyban függ természetesen a gépkezelő rutinjától is. Ne adj isten a gépkezelő kicsit rutintalanabb és sokat forgolódik, annak reményében, hogy beálljon a rendes irányba akkor ez a kár a duplája is lehet.
Valamint adódhat olyan terület, ami tele van akadályokkal ott szintén emelkedhet a taposási kár. Sűrűn fordul elő az is, hogy a nagy permetező gépek, ha kisebb a terület nem is tudnak megfordulni.

Az egyik leglényegesebb dolog, hogy ez permetezésenként ismétlődhet!

 

Taposási kár

 

 

Még több információ a taposási kárról!

 

 

 

 

Növényvédelmi költség

 

Átlagosan hektáronként 20 000 forintot számolhatunk.
A növényvédelmi költség drónos permetezésnél 16 000 ra csökken a jobb porlasztás miatt.

 

 

 

A drónos permetezés megtérülése összegezve

Hektáronként üzemanyag költség: 3 850 forint
Gép amortizáció: 2 500 forint
Taposási kár: 5 000 forint
Növényvédelmiszer: 20 000 forint

Összesen egy hektár permetezése hagyományos gépekkel: 31 350 forint

Ezek a számítások 2023 02 08 -án készültek!

 

Ezzel szemben a drónos permetezés megtérülése a következő:

 

A drónos permetezés megtérülése
A drónos permetezés megtérülése

 

 

 

 

A drónos permetezés megtérülése

 

 

A drónos permetezés megtérülése számos tényezőtől függ, például a gazdálkodó által kezelt terület méretétől, az adott növények típusától és a környezeti tényezőktől.

Az általános tapasztalat az, hogy a drónos permetezés hatékonysága és pontossága lehetővé teszi az anyagköltség csökkentését, valamint a munkaidő és a munkaerő megtakarítását. A drónok által végzett permetezés nagyobb hatékonyságot biztosít a hagyományos permetezőgépekkel szemben, mivel a drónok képesek precíziós permetezést végezni, minimalizálva az anyagveszteséget és a túlzott felhasználást.

Az alacsonyabb üzemanyag- és fenntartási költségek szintén hozzájárulhatnak a drónos permetezés megtérüléséhez. A drónok által végzett permetezés során kevesebb munkaerőre van szükség, ami csökkenti a munkaerő költségeit. Emellett a drónok a hagyományos permetezőgépekkel szemben képesek a nehezen elérhető területeken dolgozni, így a gazdálkodók hatékonyabbá tehetik a munkát.

Azonban fontos figyelembe venni, hogy a drónos permetezés magasabb kezdeti költséggel jár, mint a hagyományos permetezés. A drónok beszerzése, karbantartása és a pilóta képzése is költségeket jelenthet a gazdálkodók számára. Azonban hosszú távon a drónos permetezés megtérülése nagyobb lehet, mivel a gazdálkodók az anyag- és munkaerő-költségeket csökkenthetik.

Összességében, a drónos permetezés megtérülése több tényezőtől függ, és minden esetben egyedi. Fontos azonban a költségek és a megtakarítások alapos megfontolása a döntés előtt. A gazdálkodóknak érdemes megfontolni a drónos permetezést, mint hatékonyabb és gazdaságosabb megoldást a növényvédelemben.

 

 

 

Kérjen árajánlatot drón permetezésre ide kattintva

Még több permetező drón

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük