Folytatjuk a drónok alkalmazási területei megismerését.
Első rész ITT olvasható.

Drónos légi fotózás

 

A drónok alkalmazási területei egyik leg jelentősebb a légi fényképezés és filmezés a drónok talán legfőbb alkalmazási területe, ugyanis pilóta által vezetett helikopter költségének töredékéért készítenek kiváló felbontású képeket és filmfelvételeket. A drónokat professzionális felhasználók is bevetik légi fotózása és filmezésre, például nagy költségvetésű mozifilmeknél, mert a költséghatékonyság mellett az az előnyük is megvan, hogy sokkal közelebb lehet velük repülni akár a talajhoz akár a filmezendő tárgyhoz, mint egy valódi helikopterrel.
A rádióirányítású repülőmodellekkel végzett légi fényképezés már jóval a hobbi drónok tömeges megjelenése előtt megvalósult. Azonban a mára rendelkezésre álló automatizáltság foka (ami nagyrészt a gps elterjedésének a és a repülésirányítóknak köszönhető) lehetővé tette, hogy a drónos légi fényképezés a korábbiaknál sokkal egyszerűbbé és elterjedtebbé vált.
Sok tv-társaság köztük a neves BBC is gyakorta használ drónokról készített felvételeket műsoraiban. A hobbi célú felhasználók körében is nagyon népszerűvé vált a drónos fényképezés, és számos nyaraló helyen készítenek bámulatos filmeket a pilóták.
A multirotoros gépek a legjobbak légi fotózása, mivel ezek fedélzetükön a nehezebb profi kamerákkal is képesek a levegőbe emelkedni. És mivel tudnak egyhelyben lebegni, a pilóták érdekes szögből és perspektívával készült felvételeket is készíthetnek. Számos vállalkozás is kínál drónokkal végzett légi fotózási szolgáltatást.

 

 

Drónos megfigyelés

 

 

 

A megfigyelés, illetve távfelügyelet hasonló a légi fotózáshoz, de nagyobb hangsúlyt helyeznek az események valós idejű megfigyelésére és rögzítésére. A fedélzeten elhelyezett kamera képét valós idejű videóadás formájában a földre sugározzák.
Az őrzés- védelem az ilyen alkalmazások egyik klasszikus példája. Közegészségügyi és segélyszolgálatok a világ számos pontján alkalmaznak drónokat katasztrófahelyzetekben. A rendőrség a drónokkal már jóval kiérkezése előtt légi megfigyelést folytathat bűnügyek helyszínén. A tűzoltók drónokkal emberi élet kockáztatása nélkül felmérhetik a tűzesetek területét, és értékelhetik a kialakult helyzetet. a katasztrófamentők az elveszett és bajba jutott emberek felkutatására is használnak drónokat. A vadvédelem és orvvadászat elleni küzdelem sikeréhez és hozzájárulhatnak a drónok, ugyanis egy pici, merevszárnyú drónra szerelt, élő adás szolgáltató videokamerával akár egy ember is hatalmas területet felügyelhet.
Ezeknek a területeknek az elszigeteltsége és kis népsűrűsége miatt a drónos megfigyelés nagyon ritkán vet fel biztonsági vagy magánéleti aggályokat. A katasztrófaelhárítás és rendvédelem területén használt drónok szinte kivétel nélkül többrotorosak, mivel ezek kis helyen és rendkívül gyorsan képesek le és felszállni. Ráadásul rendszerint a szállításuk is egyszerűbb, mint a merevszárnyúaké. Azonban egyes biztonságtechnikai alkalmazások, például egy esemény vagy terület huzamos megfigyelése esetén a merevszárnyú modellek a célszerűbbek, mivel messzebbre képesek elrepülni és hosszabb időt tölthetnek a levegőben. Ez ellensúlyozza azt a hátrányt, amelyet a feszálláshoz és a landoláshoz szükséges hosszabb kifutó okoz. A biztonsági feladatokat ellátó drónokon általában gimbalra rögzítik a kamerát, amely azt stabilan tartja, de azt is lehetővé teszi, hogy az operátor jobbra – balra és fel – le mozgassa, hogy a neki érdekes területet megfigyelhesse.

 

 

Drónos csomagszállítás

 

 

A drónokkal történő csomagkézbesítés mostanában a média figyelmének fókuszába került, mivel az Amazon nevű amerikai online kereskedő cég bejelentette, hogy kisebb csomagjait így fogja továbbítani. Bár az ehhez szükséges technológiai jórészt már ismert, el kell még gördíteni néhány akadályt, ahhoz, hogy ez valósággá váljon.
A jelenlegi akkumulátorok nem teszik lehetővé, hogy a többrotoros drónok nagy távolságra repüljenek, ami komoly korlátja a kézbesítésnek. Ezen felül számos biztonsági kérdést is felvet a drónok beépített, akár emberekkel zsúfolt területek feletti üzemeltetése. Arról nem is beszélve, milyen veszélyt jelentenének más légi járművek forgalmára. Az is komoly kockázat, hogy a drónok helymeghatározása kizárólag fedélzeti GPS -re épül. Ha a GPS jelek valamilyen okból nem lennének foghatók, vagy vételük blokkolnák, gyakorlatilag az összes drón vakrepülésre kényszerülne, mivel semmilyen eszköz nem állna rendelkezésünkre saját helyzetük meghatározásához. Bár vannak olyan törekvések, amelyek ezt a problémát célozzák megoldani, de szinte teljes mértékben titkos, katonai fejlesztések, amelyik a polgári repülés számára egyelőre még nem állnak rendelkezésre. Azt el kell ismerni, hogy a távoli, elszigetelt helyekre történő szállítás jelentősen felgyorsulhat a drónoknak köszönhetően.
Egyes vállalkozások, köztük például a Google, azon dolgoznak, hogy fontos küldeményeket például gyógyszert juttathassanak el a távoli, elzárt úthálózaton nem megközelíthető helyekre drónokkal. Egy elgondolás „mentődrónhálózat” létesítésére irányul, amellyel pár percen belül bárhová eljuttathatnának életmentő elsősegély – felszerelést még a mentősök kiérkezése előtt. Ki tudja mit hozhat még a jövő? Lehetséges, hogy ha valaki legközelebb egy drónt rendel, az egyenesen a címére száll a gyárból.

 

 

Még több drón 

További fontos linkek 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük