Ismerd meg a drónok alkalmazási területeit, és a drónos munkák előnyeit.
A lehetőségek és az alkalmazási területek megszámlálhatatlannak tűnik, nagyrészt néhány főbb kategóriába sorolhatók.

 

Térképezés és légi szemlézés

 

A drónok talán legfontosabb polgári, kereskedelmi célú felhasználása a térképezés és a légi szemlézés. Segítségükkel nagy felbontású digitális képek készíthetőek, amelyek térképek és későbbi felmérések alapjául szolgálnak. Térképezésre a merevszárnyú és a forgó szárnyú többrotoros drónok egyaránt alkalmasak. Ha nagy területet kell felmérni a merevszárnyú a jobb választás, hiszen ezek messzebbre és gyorsabban képesek elrepülni. Azonban, ha kisebb területet kell fényképezni a több rotoros gépek lehetnek a célszerűbbek, mivel ezek sokkal kisebb helyen tudnak fel és leszállni.
Mivel a többrotorosak képesek egyhelyben lebegni, abból a szempontból is előnyösebbek lehetnek szemlézésre, hogy alaposan megfigyelhető velük egy adott hely.

 

 

Drónos térképezés és szemlézés a mezőgazdaságban

Az ortofotó olyan nagy felbontású kép vagy légi térkép, amelyet speciális szoftverrel több légifelvételből állítanak össze. Mentes a vetületi geometriai hibáktól, a lencsehibákat is korrigálták, ezért a térkép teljes egészén egységes a méretarány. Ezeket a térképeket gyakran térbeli felbontásuk alapján jellemzik, azaz, hogy a kép egy pixele mekkora területet fed le a valóságban. Ilyen térképeket ugyan a műholdak vagy a pilótával irányított repülőgépek is szolgálhatnának, amelyek sokkal nagyobb területeket fedhetnek le, de azoknak a térbeli felbontás a méteres nagyságrendbe esik, azaz a kép egy – egy pixel a valóságban legalább egy négyzetméter. Ezzel szemben a sokkal alacsonyabban szálló drónok fedélzetéről készített ortofotók részletesebbek, felbontásuk akár a négyzetcentiméter töredékét is elérheti.
A térképezés során a legjobb eredmények eléréséhez a repülésvezérlő rendszerek többsége minden egyes képhez készítésekor rögzítheti a GPS koordinátákat és a repülési magasságot. Ezt az adat-hozzárendelést georeferálásnak nevezzük.

 

 

Többcsatornás, multispektrumú felvételek

Az olyan kamerák alkalmazása, amelyek az emberi szem által nem érzékelhető hullámhosszúságú fénytartományban (például a közeli infravörösben) is képesek „látni” nagyon hasznosak lehetnek a mezőgazdaságban. Ez a közeli infravörös tartomány nem tévesztendő össze a hőkamerák képalkotásával. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható digitális kamera aránylag egyszerűen átalakítható az érzékelő előtt található az IR szűrő eltávolításával. Ez az eljárás bár nagy odafigyelést igényel, sokszor lényegesen olcsóbb, mint egy közeli infravörös kamera. A többcsatornás felvételek készítésének az a jelentősége, hogy az agrárszakemberek NDVI-térképet készítenek a vetésterületekről. Ennek alapján felmérhető az adott kultúra egészségi állapota. Az NDVI felvételek kiértékelése megmutatja, hogy a növényzet mennyi infravörös fényt veri vissza. A legtöbb közeli infravörös fényt az egészséges növények verik vissza. Az NDVI felvételek készítéséhez két fényképezőgépre van szükség: az egyik a megszokott módon működik, a másikat pedig módosítani kell a felvétel készítéséhez. A két kép egyesítésével és néhány alapszámítása az egyes képpontok NDVI-értéke kiszámítható.

 

 

Digitális drónos domborzati modellek

A digitális domborzati modellek több azonos helyről készült kép azonos képpontjainak digitális feldolgozásával, geometriai algoritmusokkal hozhatók létre. Az eredmény az adott felszín háromdimenziós modellje lesz. Ez a 3D modell nagyon hasznos lehet építkezések és külszíni bányászati tevékenység során. Az adott terület felett elrepülve a drón fedélzeti kamerájával számos képet készítenek, majd ezek kiértékelésével építhető fel a felszín 3D-s képe. A 3D modell adataid kiértékelve hasznos információkat nyerhetünk, például nyomon követhető, hogy a külszíni fejtésben mennyi földet termeltek ki. A Google Earth alkalmazás mostanság hasonló technológiával állítja elő a térképeit, számos nagyváros utcaképe látható már 3D-ben rendelve is. Mivel a nyers képeiket pilóta irányítású repülőről vagy műholdról készítik, a képek felbontása jóval gyengébb és a 3D-s felszínek pontossága is sokkal kisebb.

 

 

 

Általános drónos szemlézés

Egyes felhasználási területeken csak arra van szükség, hogy többrotoros multikopterre rögzített kamera képeinek alapján alaposan szemügyre vehessünk olyan területet vagy tárgyat, amelyet nehéz megközelíteni. Például egy háztetőt, egy mobiljátszó -tornyot vagy más magas építményt. Egyike az érdekes alkalmazásoknak a tengeri olajfúrótornyok szemlézése.

Távérzékelés

A képek alapján készült térképek mellett egész sor hasznos információ is rögzíthető. ha drónunkat különféle érzékelőkkel szereljük fel.
Mostanában talán az egyik legizgalmasabb alkalmazás az volt, mikor a fukushimai atomerőmű balesete után drónokat vetettek be. A katasztrófa után az emberi egészség védelme érdekében egy többrotoros drónra szerelt doziméterrel készítették el egyes területek pontos sugárzási térképet. Korábban ezeket a feladatokat pilótával irányított helikopterekkel végezték, amelyek több száz vagy pár ezer méterrel a helyszín felett repültek. Emiatt a sugárzási térképek felbontása pixelenként csak több száz méteres lehetett. A föld közelében repülő drónnal mindössze fél méteres felbontású sugárzási térképet is készíthettek. Ezernyi más érzékeléssel kapcsolatos alkalmazási területen is bevethetők a drónok, például mérhetik mobilhálózat lefedettségét vagy éppen a levegő szennyezettségét. Ehhez csak a megfelelő érzékelőt kell a gépekre szerelni.

Mégtöbb drón

 

»AJÁNLATKÉRÉS