A drónnal permetezés számos előnnyel jár mind a gazda mind a természet számára.
Ebben a blog bejegyzésben megpróbálom részletesen bemutatni a drónos permetezés előnyeit.
Kezdve a permetszer kijuttatásán át a növényekre gyakorolt hatásaig..
Ammenyiben kérdés merülne fel a benned ITT felteheted.

 

Drónnal Permetezés megtervezése

 

A terület pontos felmérése az egyik legfontosabb része a folyamatnak.
HRSZ alapján a terület vizsgálata sokat segíthet és ezt akár már interneten keresztül is el lehet kezdeni. Itt már előre megtervezhetjük, hogy a permetezéshez szükséges terület a jogszabályban leírtak szerint megoldható-e.

Másik fontos részlet a vegyszer típusa.
Vegyszereknél fontos szemmel tartani a környezetvédelmielőírásokra, mint pedálul: élő víztől való távolságtartás, lakott területtől megfelelő távolságtartás, más kultúráktól való távolságtartás és az egyik legfontosabb az esetleges méhészetiterületek figyelemmel kisérése. A drónnal permetezésnél könnyen elkerülhető a méhek zavarása ugyanis az éjszakai permetezés könnyen kivitelezhető.
Nem árt tudni, hogy a méhestől (méh kaptárok helye) a bogarak akár 5 km távolságba is elrepülhetnek.

 

 

Időjárási feltételek.
Légi permetezésnél az egyik legfontosabb feltétel az időjárás. Nagyon fontos a helyi domináns szélirány ,hőmérséklet ,páratartalom ,légnyomás ismerete. Ezen adatok szoros kapcsolatban állnak egymással.

Légtér típusa, amiben permetezni szeretnénk.
Légi permetezés mivoltából adódóan a drónos repüléseknél mi is aktív légtér felhasználók vagyunk és emiatt a légtér szerkezetekhez tartozó szabályok ránk is vonatkoznak. Ezekben a szabályokban való eligazodáshoz segíthetnek nekünk applikációk, és egyéb légtérrel foglalkozó oldalak. Tudnunk kell, hogy a munka során használt területre milyen légügyi szabályok vonatkoznak és milyen engedélyekre lehet szükség a munkavégzés során.

 

 

 

Drón permetezések célja

 

A növényvédő szerek, permetszerek és egyéb készítmények kipermetezésénél az a cél, hogy az előírt hatóanyag mennyiség egyenletes eloszlásban jusson a növényzetre. Az egyenletes elosztáson túlmenően a növények permetezésénél követelmény, hogy a permetlé a növényt tökéletesen minden résszén beborítsa a legjobb hatás kifejtése érdekében.

Légi kezelések sajátosságai
A mezőgazdasági repülési szórási munkálatai a földi gépekkel csak abban egyezik meg, hogy azonos mennyiségű hatóanyagot juttatnak ki az adott kultúrára. A földi gépekkel ellentétben a légi kijuttatásnál a permetszer 2x kerül porlasztásra:
Első porlasztás: A szórófej porlasztása
Második porlasztás: A légijármű által generált áramlások
Ez jobb biológiai hatást eredményez.

A permetszer részecske mérete elsődlegesen az alkalmazott porlasztótól függ, amely a növényvédőszer egyenletes eloszlatásában segít a célzott területen. A drónos kijuttatás elveiben az ULV technológiára hasonlít (ULV=Ultra Low Volume). Szakirodalom szerint az ULV technológia cseppnagyság tekintetében 14-120 mikron között található (VMD=Volume Median Diameter/Térfogati középátmérő)
T10 ESETÉBEN A MIKRON TARTOMÁNY 170-265

 

Drónnal permetezés
Drónnal permetezés

 

Drónnal permetezés további előnyei pontokba szedve

 

1. Talajállapottól független alkalmazás
2. Bármilyen növénymagasság esetén alkalmazható
3. Csökkenő növényvédőszer felhasználás
4. Nincs taposási kár
5. Több mint 95%-kal kevesebb vízfelhasználás
6. Jobban biztosítja a vegyszereloszlást
7. Csökken a növények stresszhelyzete
8. Szabálytalan táblák és kedvezőtlen viszonyok esetén is alkalmazható
9. Kiváló marketing a gazdaságnak
10. Vadkárelhárítás permetezve
+1 Saját egészségünk megőrzésé
+1 Üzemanyag fogyasztás le redukálása 0-ra

 

Drónos forgószárnyas eszközök pozitív hatásai

 

A légi úton végzett permetezéseknél a légijármű és a földfelület, esetleg a kezelendő növényzet legmagasabb pontja közötti távolság, a növényállomány elsejiben uralkodó mikro-, valamint makroáramlások bonyolítják a permetlé cseppjeinek a levegőben való mozgását.
Ez a mozgás önmagában is bonyolult mert a föld közeli levegő réteg a legkevésbé stabil.
Esetünkben ezek a tulajdonságok nem jelentenek akkora problémát mert kihasználjuk eszközeink aerodinamikai előnyeit, amiknek pozitív hatása van a kis átmérőjű cseppekre. Elősegítik a cseppek fedését a növényzeten.

 

Forgószárnyasok sajátos áramlási viszonyai

 

A rotorok emelőerőt létrehozva nagymennyiségű légtömeget mozgatnak lefelé, amik a permetlé útjának irányát jelentősen befolyásolják. A horizontálisan érkező levegőt a rotor axiális irányba továbbítja. Ennek következtében a gép alatt túlnyomás jön létre, ami részben szétszóródik és egy enyhe levegőcirkuláció keletkezik. Kis sebességű haladásunk során a rotor által keltett légmozgás a talajról visszaverődik és egy kontaminációs hatás keletkezik.
A kis sebességgel repülő drón a talaj felett kialakuló örvényeinek formája megváltozik és nyújtott lesz. Az örvények jellegzetessége, hogy a lefelé mozgó légáramlások megcsavarodnak, nagy lehajlási szöggel rendelkeznek és nem egyenletes vonalban haladnak a talajfelszín felé. A haladási irányra merőlegesen a lapátvégeknél örvénygyűrű keletkezik. Ez biztosítja a jobb vegyszeres fedettséget.

 

Mégtöbb drón

 

 

»Drón permetezésre AJÁNLATKÉRÉS

 

 

Eddigi tapasztalatok a drónnal permetezés terén

 

 

A permetező drónok használata viszonylag új technológia a mezőgazdasági szektorban, de az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a gazdálkodók körében. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések azonban vegyesek.

Az egyik előnye a permetező drónoknak, hogy sokkal hatékonyabbak lehetnek, mint a hagyományos permetezőgépek, különösen nehezen hozzáférhető területeken, amelyekre nehéz vagy lehetetlen a hagyományos permetezőgépekkel bejutni. Emellett a permetező drónok precízebbek lehetnek a permetezési mennyiség és az elosztás szempontjából, ami csökkentheti a vegyszerek túladagolásának kockázatát és azok káros hatásait a környezetre és a növényekre.

Azonban a permetező drónok használata még nem mindenhol elterjedt, és számos kihívással szembesülnek a gazdálkodók, például:

  1. Költségek: A permetező drónok általában drágábbak, mint a hagyományos permetezőgépek, és az üzemeltetésükhöz szükség van szakképzett személyzetre.
  2. Technológiai kihívások: A permetező drónokat bizonyos időjárási viszonyok között nem lehet használni, például erős szél, magas páratartalom vagy rossz látási viszonyok esetén.
  3. Jogi szabályozás: A permetező drónok használata szigorú szabályozás alá esik, és vannak bizonyos előírások, amelyeket be kell tartani a biztonságos és hatékony működés érdekében.

Összességében azonban a permetező drónok sok előnnyel rendelkeznek, és sok gazdálkodó számára érdekes lehet az alkalmazásuk. Azonban a gazdálkodóknak jól kell átgondolniuk az előnyöket és a kihívásokat, mielőtt döntenek a permetező drónok használata mellett, és szakértői tanácsadást kell kérniük a megfelelő működési eljárások és az alkalmazható jogszabályok vonatkozásában.

 

 

Drón permetezés képzések

 

 

A drón permetezés képzések célja, hogy a résztvevők megtanulják a drónok biztonságos és hatékony használatát a mezőgazdasági permetezés során. A képzések általában olyan témákat tartalmaznak, mint a drónok felépítése és működése, a drónvezetés alapjai, a permetezési technikák és az alkalmazandó jogszabályok.

A képzések általában a következő témakörökre összpontosítanak:

  1. Drónok felépítése és működése: A képzés során a résztvevők megismerhetik a drónok felépítését és a drónok működését, valamint megtanulják, hogyan kell kezelni és karbantartani a drónt.
  2. Drónvezetés alapjai: A résztvevők megtanulják, hogyan kell a drónt biztonságosan repülni, vezetni, valamint hogy milyen eszközöket kell használni a drón vezetéséhez.
  3. Permetezési technikák: A képzés során a résztvevők megtanulják, hogyan kell a drónt beállítani és használni a permetezési technikák alkalmazásához. A résztvevők megtanulják, hogyan kell pontosan elhelyezni a permetező anyagot a növényekre, hogy csökkentsék az anyag túladagolásának kockázatát és a környezetre gyakorolt hatását.
  4. Jogszabályok: A drón permetezés képzések során a résztvevők megtanulják az alkalmazandó jogszabályokat és előírásokat, amelyek vonatkoznak a drónok használatára a mezőgazdasági permetezés során. Az előírások tartalmazzák a repülési engedélyeket, a permetező anyagok használatát és a környezetvédelmi előírásokat.

Az ilyen képzéseket általában olyan szakemberek tartják, akiknek van tapasztalatuk a drónok és a mezőgazdasági permetezés terén. A képzések általában rövid, intenzív kurzusok, amelyek általában egy-két napig tartanak, és a résztvevők általában végül egy tanúsítványt kapnak a sikeres képzés elvégzése után.